Українців закликали не купувати первоцвіти та нагадали про штрафи за торгівлю рідкісними рослинами.

Весною українці можуть отримати досить суттєвий штраф через порушення. Йдеться про несанкціонований продаж та придбання первоцвітів, занесених у Червоної книги рослин. Про це повідомили представники Київської міської адміністрації на офіційній сторінці у соціальній мережі.

Червонокнижні квіти. Фото: Youtube
Червонокнижні квіти. Фото: Youtube

У повідомленні міької влади йдеться, що первоцвіти відносяться до рідкісних та зникаючих видів рослин. Більшість із них (проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава тощо) занесені до Червоної книги України та охороняються законом.

За торгівлю первоцвітами українців каратимуть штрафами – від 1700 до 3655 гривень.

Червонокнижні квіти. Фото: Youtube
Червонокнижні квіти. Фото: Youtube

Збір первоцвітів дуже шкідливий для екосистеми. Адже тоді рослини не утворюватимуть насіння.

Зрив кількох рослин первоцвіту призводить до знищення десятків насіння, яке в майбутньому могли б дати нове покоління, – пояснили фахівці.

Червонокнижні квіти. Фото: Youtube
Червонокнижні квіти. Фото: Youtube

За останній рік російські окупанти завдали непоправної шкоди екосистемі, нагадують в КМДА. Тому важливо охороняти і зберігати природу, та насолоджуватися видом перших лісових квітів у ботанічних садах, або у лісі, не зриваючи квіти.

Штрафи за продаж первоцвітів стосуються не лише киян, а й усіх українців.

Нагадаємо, ми писали, що жодного диму та крадіжки солярки: українських водіїв змусили їздити лише електричним транспортом.

Як повідомляв "Знай.ua" учасниця "Холостяка" Аліна Ляшук зганьбилася в трамваї та заплатила штраф: "Найдорожча поїздка в трамваї, в 400 грн".

Також "Знай.ua" інформував, коли можна не сплачувати штраф за порушення швидкості: "лазівка", про яку знають не всі водії.