Повномасштабне російське вторгнення вкрай негативно вдарило по всіх галузях економіки, зокрема сильно постраждав аграрний сектор. У 2022 році суттєво скоротилося виробництво яєць, м'яса та молока. Про це йдеться у повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Якщо порівнювати з 2021 роком, то 2022 року виробництво яєць скоротилося на 18% - до 11,6 млрд. штук. Натомість в Україні на 11% скоротилося виробництво м'яса — до 3 мільйонів тонн. Аналітики зазначають, що у 2022 році було вироблено 7,7 мільйона тонн молока, що на 12% менше, ніж у 2021 році.

Яйця, скріншот: Youtube
Яйця, скріншот: Youtube

За словами експертів, причин для такого різкого скорочення виробництва більш ніж достатньо. Зокрема це окупація частини продуктивних потужностей, а також руйнування заводів на підконтрольній території. Частину поголів'я знищили під час бойових дій, і на його відновлення знадобиться час.

М'ясо на ринку, скріншот: YouTube
М'ясо на ринку, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

До речі, зараз цінники на курячі яйця тримаються в середньому на рівні 74,20 гривні за десяток. Про це свідчать дані Мінфіну. Експерти прогнозують, що продукція почне дешевшати ближче до квітня.

Ціни на яйця. Фото: скрін Мінфін
Ціни на яйця. Фото: скрін Мінфін

Раніше портал Знай повідомляв, м'ясний сезон відкритий: українські супермаркети поділилися цінами на яловичину, свинину та курятину.

Також наш портал інформував майже вдвічі дорожче: українцям показали, як за місяць у супермаркетах змінилися ціни на огірки.

Крім того, ми писали, хай свята не закінчуються: українські супермаркети поділилися новими цінами на горошок, сардини та шпроти.