У Пенсійному фонді нагадали, що пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається у розмірі – 90% пенсії за віком, відповідно до статей 27, 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Обчислюючи розмір пенсії за інвалідністю до страхового стажу зараховується додатковий стаж – період від дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку. При обчисленні пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, додатковий стаж не враховується.

Пенсіонерка. Фото: Youtube
Пенсіонерка. Фото: Youtube

Якщо пенсіонер, отримуючи пенсію за інвалідністю, продовжував працювати та за нього було сплачено внески та він придбав страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком.

Пенсіонерам також призначається додаткова пільга, якщо після призначення пенсії за інвалідністю він продовжував працювати та придбав не менше 24 місяців страхового стажу та вперше переходить з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

В такому випадку застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією за віком. Нагадаємо, в 2023 році, щоб вийти на пенсію за віком необхідний страховий стаж - 30 років.

Нагадаємо, ми писали, що пенсія не вирок: зайнятись спортом, здійснити відкладені справи, стати волонтером.

Як повідомляв "Знай.ua" компенсація військовим за поранення: хто може отримати гроші та перелік документів.

Також "Знай.ua" інформував, відіграється на українцях замість зими: чого чекати від погоди на початку весни та чи буде потепління.