В Україні лідером із подорожчання із сегменту овочів стала цибуля. Ціни на неї активно зростають, і це ще не межа, як попередили споживачів. Оптова вартість продукту зараз утричі дорожча, ніж минулого сезону.

Керівник проекту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев заявив, що незабаром ціни злетять ще на 20% - до 50 гривень. Зараз у роздробі овоч можна купити по 60-80 гривень, а якщо врахувати подальше подорожчання, то максимальні цінники будуть близько 100-120 гривень.

"Деякі можуть продавати і по 200", - стверджує Хорев.

Ціна на овочі. Фото: Youtube
Ціна на овочі. Фото: Youtube

Продавці можуть спекулювати на цій проблемі, хоча собівартість цибулі навіть з урахуванням генераторного фактора не більше ніж 10 гривень за кілограм. На ситуацію також вплинула катастрофа у Туреччині, постачання імпорту скоротилося. Вітчизняної продукції теж поменшало через проблеми з урожаєм у південних регіонах.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"35% постачання цибулі традиційно забезпечувала Херсонська область, яка через окупацію фактично випала з овочевого балансу країни", - зазначив він.

Раніше Україна імпортувала цибулю з квітня, а зараз постачання почалися з вересня, але джерел по суті немає, тому що в Європі цибуля дуже дорога і її теж не вистачає, а логістика до Середньої Азії стала надто витратною.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

Українцям варто готуватися до подальшого подорожчання цибулі, хоч зараз ціни вже встановили рекорд за всю історію.

"Ажіотаж трохи піде на спад лише у квітні, коли розпочнеться новий сезон у країнах Середньої Азії і звідти продукція піде до Європи, а потім до нас", - додав експерт.

Нагадаємо, українцям пропонують забути про консервацію, що з цінами на огірки

Раніше ми писали про те, що в Україні до початку весни продовжується зростання цін на овочі та фрукти