Видача "пакунку малюка" проводиться у закладі охорони здоров'я — пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі тощо.

Про те, хто може отримати "пакунок малюка" та які зміни відбулися у видачі допомоги, розповів Юрпорадник для ВПО.

Новонароджені, кадр з відео
Новонароджені, кадр з відео

Отримати "пакунка малюка" може:

  • мати або батько народженої дитини, а у разі їх відсутності - родичі, які забирають дитину із закладу охорони здоров'я;
  • усиновлювачі;
  • опікуни;
  • прийомні батьки;
  • батьки-вихователі або патронатні вихователі новонародженої дитини.

Отримувач може відмовитися від «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я та скористатися правом на отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги. У 2023 році розмір такої компенсації становить не менше 6 816 грн.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України
"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України

Виплата грошової компенсації не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини та не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для отримання будь-яких видів соціальної допомоги.

Отримувач може звернутися за грошовою компенсацією надіславши клопотання, документів що підтверджують особу та свідоцтво про народження дитини поштою до органів соцзахисту райдержадміністрації або подання до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Нагадаємо, ми писали, що деяких стареньких позбавлять пенсій: влада хоче домогтися справедливості.

Як повідомляв "Знай.ua" кому автоматично не подовжили виплати: необхідно звернутися повторно.

Також "Знай.ua" інформував, росіянин переїхав до України і похвалився, що тут не крадуть троянди.