Українським жінкам при народженні дітей належить грошова допомога від держави, у 2023 році ця сума складає 41 280 грн. Виплати на другу дитину такі самі, як і на першу. Окрім цих грошей, молода сім'я також має можливість отримати "пакунок малюка" або натомість грошову компенсацію.

Сім'ям спростили процедуру оформлення допомоги. Це можна зробити онлайн, зареєструвавшись на сайті Міністерства соціальної політики. Для цього також необхідно поставити електронний підпис. Другий варіант - скористатися програмою "Дія", де доступна послуга "Малятко".

Сім'я з дитиною, фото freepik
Сім'я з дитиною, фото freepik

Щоб оформити виплати особисто, потрібно звернутися до ЦНАПу або органу соцзахисту, та подати документи:

  • заяву одного із батьків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • рішення суду про встановлення опіки, якщо папір подає опікун;
  • особистий банківський рахунок для соціальних виплат;
  • для дітей, народжених за кордоном, необхідні документи, що засвідчують народження.

"Пакунок малюка" батьки отримують одразу в пологовому будинку, а входять до нього речі на перший час: одяг, пелюшки, підгузки, ковдра, матрац, розвиваючий килимок, іграшки, засоби для догляду та гігієни.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Дитина у пологовому будинку, фото fergana
Дитина у пологовому будинку, фото fergana

Є можливість відмовитися від цього пакету та отримати грошову компенсацію у розмірі 6 816 грн. Для оформлення обміну необхідно подати заяву, копію свідоцтва про народження дитини та інші документи до соцзахисту поштою. Або зробити це онлайн у рамках послуги "єМалятко".

Врахуйте, що гроші можна витратити виключно на речі, необхідні дитині, спеціальна банківська картка має обмеження.

Нагадаємо, українці відмовилися від деяких продуктів, на тлі подорожчання

Раніше ми писали про те, що частині українців зріжуть зарплату: кому підготуватися до "затягування поясів"