Мало хто з пенсіонерів чи студентів замислюється над тим, що відбувається на вулицях українських міст у ці зимові дні, адже це стосується лише молодих, або відносно молодих українців чоловічої статі.

Доходить до того, що співробітники військкоматів буквально викрадають людей на вулиці чи простим українцям доводиться вириватися з юрби працівників ТЦК.

Самі ж співробітники ТЦК виконують план, і як і в будь-якому процесі, за участю людини, бувають "збої" - військовий виписують повістки відразу на своїх колінах, папках або лавках.

Наскільки ці повістки законні розповіла юрист Вікторія Тютюннікова одному з українських видань

Видача повісток, скріншот: YouTube
Видача повісток, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Прецеденти, коли співробітники ТЦК штампують пачки порожніх повісток, а потім приходять до готелів, квартир або просто на вулиці їх вручають людям, без підпису голови Територіального центру комплектування — це незаконно.

Порожню повістку можуть заповнювати на місці. Але в тому випадку, якщо це робиться в присутності голови ТЦК, від імені якого вручається повістка, або якщо він це робить особисто", - зазначила юрист Вікторія Тютюнникова в інтерв'ю "Факти ICTV

Також на повістці визначається дата та час прибуття до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

Військовообов'язаний отримує повістку, а у представників ТЦК залишається "корінець" та бланк за підписом чоловіка про отримання повістки. Порожній порядок денний можна оскаржити. Звертатися зі скаргою можна до свого військкомату, Міністерства оборони чи Національної поліції.

На даний момент за неявку у військкомат без поважних причин передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн.

Нагадаємо, секретар РНБО Данилов пояснив, чому так масово роздають повістки: "На фронт?".

Раніше повідомлялося, кого з чоловіків непридатних до служби повторно відправлять на ВЛК: чекайте на повістки.

Також, чи мають право примусово затримувати та доставляти українців у військкомати: що робити у такому разі.