Разом з багатьма іншими продуктами середня споживча ціна на яйця у січні зросла на 1,8%. І зараз вона становить 63,12 грн за десяток проти 62,03 грн у грудні 2022 року.

Саме такі дані наводить Державна служба статистики. Для порівняння, в аналогічний період 2022 року яйця подорожчали на 78% (35,46 грн за десяток).

Крім того, фахівці зауважили, що експорт українських яєць у 2022 році скоротився на третину. Дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Криму, Севастополя і частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Військові дії також досить відчутно вплинули на ринок молочних продуктів в Україні. Продавці знову змінили цінники на низку молочних продуктів. Згідно з прогнозом фахівців, очікується, що в середньому найближчим часом вартість молочки зросте орієнтовно на 3-4%.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Як пояснюють фахівці, одним з основних чинників, які мають вплив на цю ситуацію, є війна, через яку частина молочних підприємств виявилися повністю чи частково зруйнованими. Представник аграрного комітету ВР Дмитро Соломчук прокоментував, що обсяг виробництва поступово нарощується, однак для нормального відновлення фермерам необхідний час.

Український супермаркет, фото: Знай.ua
Український супермаркет, фото: Знай.ua

В ефірі телеканалу "Рада" він розповів, що галузь молочної продукції зазнала серйозних втрат на Сумщині, Чернігівщині та Харківщині. Там багато ферм були просто розстріляні російськими окупантами, у результаті чого обсяг виробництва зменшився. Впливає на вартість молочки й нинішня ситуація з енергоносіями.

"Також на подорожчання цін дуже впливає відсутність електрики та використання генератора, яке є витратним. Тому може бути подорожчання на 3-4%", — підкреслив нардеп. Дмитро Соломчук

Молоко, скріншот: Youtube
Молоко, скріншот: Youtube

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати