В Україні з кожним роком збільшують страховий стаж для виходу на пенсію, тож забезпечити собі хоч якусь старість дедалі важче. Наприклад, третина людей похилого віку у віці 60 років у 2023 році вже не зможуть претендувати на виплати.
Війна в Україні відобразиться на житті мешканців у майбутньому, оскільки багато хто втратив зарплату, а роботодавці не сплачують внески. Надалі при оформленні пенсії вони недорахуються до таких необхідних місяців або навіть років стажу, пишуть у виданні "napensii". Поступово до 60% українців не зможуть вийти на пенсію при досягненні пенсійного віку.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

За прогнозами експертів, реальні складнощі для пенсіонерів розпочнуться з 2025 року. У рамках реформи в країні посилили вимоги, щоб вчасно виходити на заслужений відпочинок. Цього року потрібно 30 років стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років, далі – більше, а для населення гірше.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко повідомила, що зараз українці в середньому виходять на пенсію зі стажем 32 роки. У наступні роки багато 60-річних пенсіонерів не вийдуть на відпочинок вчасно, оскільки їм не вистачатиме стажу.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Розрахунки Пенсійного фонду за 2017 рік говорять про те, що у 2027-му 45% українців не зможуть виконати вимоги до стажу, але згодом з'явилися нові чинники, які змінюють ситуацію – пандемія, війна. Вчена Лідія Ткаченко вважає, що реформу варто зупинити, а вимоги до стажу припинити збільшувати.

"Багато людей залишилося без роботи, багато хто у відпустці за власні кошти. Цей рік не стане переломним. Але з урахуванням ситуації, з боку держави було б правильно зупинити критерії в 30 років. Далі буде не по-джентельменськи ", - зазначила Ткаченко.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Нагадаємо, в Україні очікується обвал цін на яйця

Раніше ми писали про те, яку довідку потрібно подати у 2023 році для нарахування пенсії