Колишній очільник "Оператора газотранспортних систем" України Сергій Макогон запропонував обміняти в Україні старі котли на нові, що зекономило б до 2 млрд кубометрів газу на рік.

Таким чином, запевняє Сергій Макогон, можна було б досягти того, що відмовитися від імпорту блакитного палива. Свою пропозицію ексчиновник розмістив на своїй сторінці в Facebook.

Газовий котел, скріншот: YouTube
Газовий котел, скріншот: YouTube

Після дуже вдалого проєкту заміни старих лампочок на енергоощадні, новим спільним проєктом з ЄС має стати заміна старих газових котлів/колонок на нові енергоефективні. Звісно, це більш складний проєкт, але й результат буде дуже суттєвим, — зазначив Сергій Макогон.

Він зазначив, що пропозиції і розрахунки такого оновлення газових приладів вже були проведені у 2015-2016 роках, коли "Нафтогаз" пропонував використати китайський кредит на заміну індивідуальних котлів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За словами експерта, населення є основним споживачем газу, а використання газу для систем індивідуального опалення складає майже 70% від всього споживання газу населенням.

Економія для країни була б колосальною, експерт наводить розрахунки.

Шляхом використання більш енергоефективних котлів можна зекономити до 2 млрд кубометрів газу, а це майже 1.2 млрд доларів на рік за ринковою ціною.

Нагадаємо, ми писали, що українцям роздають безкоштовні енергозберігаючі лампочки, як отримати 5 штук.

Як повідомляв "Знай.ua" як залишатися зі світлом триваліший час: українцям пояснили тонкі нюанси.

Також "Знай.ua" інформував, наперед краще не платити: з кого "вибити" свої гроші за газ та сплатити борги.