У порівнянні з груднем, січнева інфляція виросла на 0,8%, подорожчання продуктів харчування відбулося лише на 1,4%, а одяг та взуття навпаки значно знизився в ціні.

Споживчі ціни підвищилися на 0,8% за місяць, про це повідомила Державна служба статистики.

Продукти у супермаркеті, фото: Знай.ua
Продукти у супермаркеті, фото: Знай.ua

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в січні підвищилися на 1,4%, на одяг та взуття – знизилися на 5,1%, на житлово-комунальні послуги – підвищилися на 0,1%, на послуги, пов'язані з охороною здоров'я – підвищилися на 1,2%, на освіту – підвищилися на 1,1%. Річна інфляція підвищилася на 26%.

Найбільше за місяць подорожчали овочі на 6,4%, фрукти — на 4,4%, яйця — на 2,0%, молоко — на 2,0%. У сфері охорони здоров'я подорожчання склало 1,2%, це сталося за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 2,5% та послуг лікарень – на 2,3%. Але є значне здешевшання продукції. На 2% знизились в ціні паливо та мастила, і на 0,2% подешевшав цукор.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

А якщо порівнювати з січнем 2022 року, базова інфляція склала 23,3%. Базова інфляція є субіндекс індексу споживчих цін.

Скриншот інфографіки. Держстат
Скриншот інфографіки. Держстат

У держбюджеті на поточний рік закладено споживчу інфляцію у розмірі 28%, проте деякі аналітики заявляють, що інфляція сягне вищих значень.

Нагадаємо, ми писали, що кефір, сметана та маргарин: супермаркети знизили ціни на деякі молочні продукти.

Як повідомляв "Знай.ua" фермери в Україні знизили гуртову ціну на моркву: чи відчують це споживачі.

Також "Знай.ua" інформував, в Україну ввезли радіоактивні горіхи, але їх їдять із задоволенням.