В Україні деякі громадяни можуть вийти на пенсію раніше. Якщо громадянин має особливі заслуги перед державою, то можна отримати ще й доплату у розмірі 35% від прожиткового мінімуму. Звичайно, багатьох непокоїть, що формулювання "заслуги перед країною" має дуже туманне сприйняття, проте є законні положення, які чітко прописані.
Про це стало відомо завдяки відповідям ПФУ своїм клієнтам, які ставлять питання у соціальних мережах.

Пенсійні послуги, скріншот з відео
Пенсійні послуги, скріншот з відео

Так, мешканка Вінницької області поцікавилася: "Маю інвалідність, отримую пенсію, виховую п'ятьох дітей. У скільки років маю право вийти на пенсію?"
Представники Пенсійного фонду у своїй відповіді заявили, що право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку після досягнення 50-річного віку мають матері п'ятьох дітей, якщо вони виховали їх до досягнення шестирічного віку та мають не менше 15 років страхового стажу.

Пенсійний фонд. Фото: скриншот Youtube
Пенсійний фонд. Фото: скриншот Youtube

А от матері п'ятьох дітей мають право отримати пенсію за особливі заслуги перед Україною, яка призначається у сумі 35 відсотків від прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією.
Прожитковий мінімум для непрацездатних громадян у 2023 році становить 2093 грн, востаннє його було переглянуто у грудні 2022 року і у 2023 році через воєнний стан та складну ситуацію в економіці підвищуватися не буде. Виходячи із розрахунків, багатодітні матері мають право на доплату до пенсії у сумі 732,55 грн.