До Пенсійного фонду звернулася мати дитини з запитанням, яке турбує багатьох українок, чи зарахують страховий стаж матері, яка знаходилася на декретній відпустці по догляду за дитиною до трьох років.

На запитання відповіли на сторінці Пенсійного фонду в Facebook. Запитання стосувалося періоду 2012-2015 років, коли мама не була у трудових відносинах.

Скриншот повідомлення
Скриншот повідомлення

Час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу матері, якщо вона отримувала відповідну допомогу, за даними системи персоніфікованого обліку. Такі правила працюють з 2016 року.

Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Українська пара з батьком у декреті, фото: вільне джерело
Українська пара з батьком у декреті, фото: вільне джерело

З урахуванням зазначеного, період до 1 січня 2016, коли жінка здійснювала догляд за дитиною до 3-х років та не перебувала у трудових відносинах, не входять до її страхового стажу для розрахунку лікарняного

Починаючи з 1 січня 2016 період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу непрацюючої жінки, за умови отримання нею допомоги по догляду за дитиною до трьох років, яка виплачується органами соціального захисту населення, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється шляхом коштів державного бюджету. - уточнили у ПФУ.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні зміняться правила оформлення соцвиплат: кого торкнеться нововведення.

Як повідомляв "Знай.ua" мобіків палять не тільки ЗСУ, а й свої: мобільні крематорії працюють на повну потужність.

Також "Знай.ua" інформував, мізер, на який приходиться тягнути місяць: у ПФУ показали, хто отримує найнижчі пенсії в Україні.