У ПФУ зазначили, що коли розраховується пенсія за інвалідністю до стажу додатково зараховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку.

До фахівців пенсійного законодавства звернулася пенсіонерка 68 років, інвалід 2 групи, та порадилася, яку пенсію обирати, та чому не зараховують роки інвалідності.

Люди з інвалідністю, кадр з відео
Люди з інвалідністю, кадр з відео

Мені 68 років, я інвалід 2-ї групи. Вперше інвалідність встановлено у 1997 році. Пенсія складає 2600 гривень. У Пенсійному фонді сказали, що переходити на пенсію за віком мені невигідно, оскільки вона буде меншою – 2093 гривні. Це тому, що маю 23 роки стажу замість необхідних 30 років. Прошу пояснити: чому мені роки інвалідності не зараховують до стажу, і яка у мене має бути пенсія? - запитує українка.

Фахівці зазначили, що пенсія за інвалідністю 2-ї групи призначається у розмірі 90% від потенційної пенсії за віком. У разі, якби пенсіонерка мала пенсію за віком, то через недостатність стажу її розмір був би справді на мінімальному рівні.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Прожитковий мінімум для пенсіонерів сьогодні становить 2093 гривні, а розмір мінімальної пенсійної виплати – 2100 гривень. Якщо ж пенсія вища, то імовірно, при її розрахунку врахували додатковий стаж. Отже, при розрахунку пенсії за інвалідністю загалом може враховуватися понад 30 років стажу. Це своєю чергою дає право отримувати її у вищому розмірі.

Для жінок зі стажем понад 30 років також встановлюються певні гарантії: у деяких випадках пенсія не нижча за 2500 гривень, у деяких – не нижча за 2680 гривень. Це якщо йдеться про осіб, які молодші від 70 років. У такому разі справді є сенс залишатися на пенсії за інвалідністю, щоб не втрачати додаткового стажу. — зазначають фахівці.

Нагадаємо, ми писали, що українське прізвище у росії – вже злочин: співробітницю пошти записали у диверсанти.

Як повідомляв "Знай.ua" зарахувалися на карту і одразу "випарувалися": клієнтка ПриватБанку залишилася без грошей після дивного збою.

Також "Знай.ua" інформував, що українці скаржаться, що Monobank повторно списує гроші з рахунків: що робити в такому випадку.