В Україні достатньо зерна, щоб без проблем покрити внутрішній попит, тож хліб із полиць магазинів не пропаде. У той же час існує висока ймовірність, що хлібобулочна продукція подорожчає. Про це в ефірі Українського радіо розповів перший віцепрезидент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Юрій Дудченко.

За словами експерта у 2022 році хліб подорожчав на третину і на це була ціла низка причин. По-перше, подорожчала сировина, яка безпосередньо впливає на кінцеву ціну продукції. Також не останню роль відіграє вартість електроенергії. Якщо колись вона становила 3% від собівартості хліба, то зараз уже 5%.

Хліб. Фото: Youtube
Хліб. Фото: Youtube

Крім того, виросли витрати на логістику, а також скоротилася кількість виробників. Через війну в Україні стало на 20% менше потужностей. Фахівець не виключає, що у найближчій перспективі цінники на хліб виростуть приблизно на 5-10%.

Хлібні вироби. Фото: Yоutube
Хлібні вироби. Фото: Yоutube

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Зерна у нас достатньо, ми з цього боку не бачимо загроз. Якщо підприємства будуть забезпечені електрикою, то різких стрибків протягом 2-3 місяців не буде. Точне підняття цін можливе. Можливе зростання ціни на 5-10%", - прогнозує Юрій Дудченко.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, курятина, сало та овочі: українцям назвали продукти, які можуть сильно додати в ціні 2023 року.

Також наш портал інформував, експерти спрогнозували, коли курятина повністю замінить м'ясний ринок.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, шашлик побачимо лише у снах? За місяці війни в Україні сильно скоротилося виробництво м'яса.