Деякі категорії українців можуть достроково вийти на пенсію, це стосується тих, хто постійно проживав або працював у зоні гарантованого добровільного відселення третьої категорії ЧАЕС.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України. Таким українцям можна оформити пенсію вже в 54 роки. Умовою для цього має бути підтвердження постійного проживання у зоні гарантованого добровільного відселення не менше трьох років станом на 1 січня 1993 року.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Українці, які проживали там з моменту аварії на ЧАЕС до 31 липня 1986 року, та мають не менше ніж 6 років проживання або роботи у зоні гарантованого добровільного відселення також підлягають під цю категорію. Хто жив чи працював в цій зоні після 31 липня 1986 року – 2 роки.

Мова йде про українців, які не можуть продовжувати працювати за станом здоров'я. У Пенсійному фонді також надали список документів, які потрібні для отримання пенсі.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще
  1. Довідка закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК.
  2. Повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини.
  3. Медична довідка про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видану комісією з проведення медоглядів.

У разі наявності одного з таких документів роботодавець зобов'язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу або скласти акт про відсутність вакансій. Якщо відмовляється від переведення, то роботодавець може його звільнити.

Для отримання пенсії за віком у мінімальному розмірі, вона має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Нагадаємо, ми писали, що виплату пенсій на картку можуть зупинити: хто із пенсіонерів у зоні ризику.

Як повідомляв "Знай.ua" прийшов час оформлятися: в Україні запрацювали нові правила щодо виплати пільг на комуналку.

Також "Знай.ua" інформував, компенсація за зруйноване житло: чи всі зможуть отримати допомогу.