Нацбанк "заморозив" курс долара ще в червні на рівні 36,6 грн. У Кабміні прогнозують, що у 2023 році він може бути в середньому 42,2 грн., а до початку наступного року злетіти до 45,8 грн.

Але все залежатиме від рівня інфляції та підрахунки Кабміну не завжди можуть бути вірними, як зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак. За його словами, давати чіткий прогноз складно, тому що на курс впливають ще декілька причин.

Курс долара. Фото: youtube
Курс долара. Фото: youtube

"Наприклад, на ослабленні гривні може наполягати МВФ, адже валютний курс створює дисбаланси на валютному ринку. Крім того, ослаблення гривні вигідне уряду, адже від цього залежатимуть доходи бюджету, зокрема від експорту. Але головний чинник - це війна", - сказав він.

Курс валюти цього року залежатиме від того, як розгортаються події на фронті, але сьогодні гривня стабільна, а у разі різкої зміни Нацбанк зможе стримати коливання. Новак ще наголосив, що хорошу підтримку надають фінансові надходження від міжнародних партнерів.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

"Це підтримує більш-менш стабільний курс гривні. Крім цього, Україна уклала договір з ЄС про допомогу на 18 мільярдів доларів. Це також фактор який дозволяє уряду і Нацбанку підтримувати економічну ситуацію", - додав експерт.

Обмінники. Фото: YouTube
Обмінники. Фото: YouTube

Нагадаємо, за 1 гривню дають 10 тисяч: кожен може бути власником цілого багатства

Раніше ми писали про те, що в обмінниках відмовляються приймати долари: чому і що в такому разі робити українцям