Зростання інфляції в 2022 році було не таким високим, як передбачали в Нацбанку та Міжнародному валютному фонді, але в новому році споживчі ціни підуть далі. Як відзначають у виданні Delo.ua, на цей факт впливає декілька причин.

Насамперед, війна росії проти України все ще триває. Її наслідки дуже б'ють по економіці країни, оскільки обстріли руйнують енергосистему, а це змушує виробників купувати дорогі альтернативи.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Бізнес враховуватиме додаткові витрати в кінцеві споживчі ціни. Також уряд у 2023 році перегляне заморожені торік тарифи – спочатку для комерційних, а потім і для побутових споживачів. Подорожчання електроенергії, води та тепла позначиться на підсумковій інфляції.

"Поточний базовий прогноз зростання цін на 2023 рік – 26%. Але у зв'язку з невизначеністю факторів, що впливають на інфляцію, а також залежно від дій уряду та НБУ, підсумковий показник може бути суттєво нижчим або вищим", - сказав фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

За прогнозами НБУ, зростання споживчих цін у 2023 році буде на рівні 21%, а от у МВФ стверджують, що інфляція становитиме близько 22,5%. Експерти дотримуються однієї думки у тому, що різке зростання цін залежатиме від подій на фронті та обстрілів інфраструктури.

Нагадаємо, разом з попитом впали і ціни: в Україні різко подешевшали генератори та туристичні плити

Раніше ми писали, від 700 до 1500 грн: на які надбавки можуть розраховувати пенсіонери навесні