2023 рік відзначиться черговим зростанням цін, зокрема на молочну продукцію. Фахівці пояснюють це впливом трьох факторів - проблемами з енергопостачанням, інфляцією в Україні, та залежністю від цінової тенденції на глобальному ринку.

Як пише SEEDS, про це розповіли в Асоціації виробників молока та ГК "Молочний альянс". У січні ціни на готові молочні продукти серйозних змін не зазнають через низьку купівельну спроможність українців, яка буде стримувальним фактором.

"В розрізі року ріст цін складе 20-25%. Основними факторами росту ціни будуть : ріст на сировину та енергоносії. Зниження ставки ПДВ на сире молоко та молочні продукти могло б підтримати купівельну спроможність українців і тим самим підтримати галузь в цілому”, – говорить керівник Асоціації виробників молока Олена Жупінас. Олена Жупінас

Молоко, скриншот: YouTube
Молоко, скриншот: YouTube

Фахівці відзначають, що 2023 рік обіцяє бути досить складним, особливо у першому кварталі, на цьому наголошує керівник АВМ. Експерт з врахуванням росту затрат на виробництво сирого молока прогнозує, що ріст ціни на сире молоко у 2023 році складе 25-30%.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Водночас за даними Держстату, в Україні у листопаді молоко та молочні продукти подорожчали на 2,9%, у жовтні — на 2,3%. Виробники пояснили, що були змушені підіймати відпускні ціни восени минулого року через відключення електрики.

Крім того, як відзначили фахівці, ціни на сировину для виробників молочної продукції зростали щомісяця - у жовтні та листопаді на 5%. За словами Олени Жупінас, у разі критичної ситуації в енергетичній системі переробні підприємства і МТФ змушені будуть переходити на альтернативні джерела забезпечення, що призведе до збільшення собівартості їх продукції.

Молоко. Фото: скрин Youtube
Молоко. Фото: скрин Youtube

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", ви можете не помітити небезпеку: яких обов'язкових правил потрібно дотримуватися взимку

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову