Сума коштів для сім'ї, яка виховує дитину до трьох років та умови надання батькам компенсаційних виплат за роботу няні змінилися з 1 січня.

Це визначено Постановою Кабінету Міністрів від 30.12.2022 № 1474 "Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї".

Українці. Фото:  Youtube
Українці. Фото: Youtube

Мова йде про соціальну програму "Муніципальна няня", яка почала діяти в Україні у 2019 році. Суть її заключалася в тому, що батьки могли отримати відшкодування на винаймання няні для догляду за дитиною, якщо була така необхідність.

З 1 січня 2023 року умови надання послуги змінилися. У пресслужбі Міністерства соціальної політики підкреслили, нова постанова регламентує компенсацію лише тим батькам, які використовують послуги няні для догляду за дитиною з інвалідністю або у випадку, коли один з батьків має першу чи другу групу інвалідності.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Тепер сума виплати залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Станом на 1 січня поточного року вона дорівнює 6 700 грн, тож українці замість 2 272 грн щомісяця зможуть отримувати втричі більше.

Українці. Фото:  Знай. UA
Українці. Фото: Знай. UA

Які потрібно подати документи

Рішення щодо того, чи мають право сім'ї на виплати, призначається у відділеннях соцзахисту населеного пункту, куди слід подати заявку на компенсацію послуги "Муніципальна няня".

  • Відомості зі свідоцтва про народження дитини;
  • скан-копія документа, що посвідчує проживання на території України;
  • скан-копія рішення місцевого органу виконавчої влади або суду про встановлення опіки;
  • скан-копія договору між отримувачем послуги та муніципальною нянею;
  • відомості, що підтверджують витрати на оплату послуг в електронній формі.

Отримання відшкодування не є замінником інших соціальних виплат на дитину.

Нагадаємо, ми писали, що доплати до пенсії у 2023 році: у кого і на скільки можуть зрости виплати.

Як повідомляв "Знай.ua", нічні співробітники в Україні менше працюватимуть, але більше отримуватимуть грошей.

Також "Знай.ua" інформував, що без грошей не залишать нікого: перелік виплат, які українці зможуть отримати у 2023 році.