За 2022 рік ціни на багато продуктів зробили помітний ривок, зокрема, сильно подорожчали овочі та фрукти. Чи можуть цінники на них піти на спад у 2023 році і за якої умови це може статися, розповіла директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації, керівниця сайту Міжнародної аналітичної платформи EastFruit Катерина Звєрєва, пише seeds.

З початком повномасштабної війни українські аграрії зіштовхнулися з низкою проблем, пов'язаних із заготівлею сировини, виробництвом, а також реалізацією та транспортуванням готової продукції. Така ситуація спричинила підвищення цін. За даними аналітиків, основний набір овочів та фруктів у 2022 році злетів у ціні на 47-48%, якщо порівнювати з листопадом 2021 року.

Овочі. Фото: скриншот Youtube
Овочі. Фото: скриншот Youtube

Катерина Звєрєва зазначила, що цінники у 2023 році на овочі та фрукти безпосередньо залежать від військової ситуації в країні. Якщо все закінчиться, то фермери зможуть активніше відновлювати виробництво та налагоджувати логістику. В результаті пропозиція на ринку збільшиться і спричинить зниження цін.

Фрукти. Фото: скрін youtube
Фрукти. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Цінові прогнози на плодоовочеву продукцію в сезоні 2023 року залежать від військової ситуації в Україні. Якщо війна скоро закінчиться, то великі та малі підприємства та господарства зможуть впевненіше інвестувати у виробництво, зможуть відбудувати власну справу та налагодити логістику Катерина Звєрєва

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні раптово подорожчали банани, але яблука впали в ціні: скільки коштуватимуть фрукти.

Також наш портал інформував, цінники будуть захмарними? Українцям розповіли, як зміниться вартість курячих яєць у 2023 році.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, українців попередили про стрибок цін на популярні продукти в найближчому майбутньому: що подорожчає.