В Україні оптові ціни на фрукти станом на початок 2023 року в середньому на 98% вищі, ніж на початок 2022 року. Серед головних причин стрибка цін - підвищення цін на імпортну продукцію через послаблення гривні та підвищення вартості всієї логістики через підступне вторгнення російських окупантів.

Найбільше подорожчав банан, повсюдно, в тому числі і в Україні, який різко подорожчав саме в останній тиждень 2022 року. Про це пише EastFruit.

Фрукти, фото: Знай.ua
Фрукти, фото: Знай.ua

Якщо раніше Україна завозила зелені банани безпосередньо через власні чорноморські порти, то зараз порти заблоковані росією. Це змушує українських імпортерів ввозити банани автотранспортом із країн ЄС, що призводить до суттєвого зростання витрат на імпорт.

Таким чином, за рік банани в Україні подорожчали майже втричі у гривні та у 2,1 рази у доларах США.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зелені банани, фото musthaveforyou
Зелені банани, фото musthaveforyou

На другому місці за рівнем зростання цін опинився столовий виноград, який також повністю імпортує Україна. Ціни на нього у гривні зросли у 2,7 раза, а в доларах – рівно вдвічі.

Ціни на виноград. Фото: скрін youtube
Ціни на виноград. Фото: скрін youtube

Тут також негативний вплив на ціни надає неможливість імпортувати виноград морем із країн, де ціни на нього доступніші (Туреччина, Єгипет, Індія), ніж у ЄС.

Груші подорожчали на 84% у гривні та на 37% у доларах – менше, ніж попередні позиції, бо тут попит частково задовольнявся продукцією місцевого виробництва. Останніми роками українські садівники активно збільшували площі під грушею.

Цікаво зазначити, що зростання цін на цитрусові було не таким різким, як на інші імпортні фрукти. Однак це було зумовлено зниженням рівня цін у регіоні, що частково компенсувало зростання внутрішніх цін в Україні.

Нагадаємо, бігти в аптеку необов'язково: стало відомо, який популярний фрукт знижує артеріальний тиск.

Раніше повідомлялося, подорожчання овочів після свят: на що зростуть ціни і чому.

Також, зелена цибуля, петрушка та кріп: на скільки подорожчав "смак весни" у супермаркетах за місяць.