Наприкінці 2022 року гривня стабілізувалася, та демонструвала деяке зростання у парі з доларом та євро, однак, в перші дні нового року не витримала тиску.

З 4 числа поточного місяця ситуація різко змінилася. Що відбувається на валютному чорному ринку в Україні, передає Мінфін.

Обмін валют. Фото: Youtube
Обмін валют. Фото: Youtube

Курс долара на чорному ринку

На думку директора департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комінбанк" Германа Марченко, побоюватися сильних стрибків курсі валют не варто. Курс американської валюти утримається на рівні 40-41 грн. Прогнозувати стан валютного ринку на довгий час важко, але є надія на вчасну міжнародну допомогу та вигідні рішення НБУ.

  • Середня купівля – 40,55 грн.
  • Середній продаж – 40,80 грн.

Курс валют, скриншот Мінфін
Курс валют, скриншот Мінфін

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Курс євро на чорному ринку

Валюта Євросоюзу демонструє тенденцію до дорожчання. Різниця з попередніми показниками становить 20 копійок у купівлі та 16 копійок у продажу. Це пов'язано зі змінами в офіційному курсі, встановленому Нацбанком. Поки долар стабільно тримається на одній позначці, євро зафіксували на рівні 38,54 грн.

  • Середня купівля – 42,40 грн.
  • Середній продаж – 42,67 грн.

Курс валют, скриншот Мінфін
Курс валют, скриншот Мінфін

Що впливає на курс валют

За словами фахівця, основним фактором стабільності валютного ринку є влучання по енергетичній інфраструктурі. Якщо росія продовжить руйнувати енергосектор, курс валют одразу прореагує.

Обмін валют. Фото: Youtube
Обмін валют. Фото: Youtube

Позитивними факторами для курсу гривні стали збереження облікового курсу на рівні 2,5% та стабілізація рівня інфляції, бажано, щоб вона не підіймалась вище 1,5-2% на місяць.

Нагадаємо, ми писали, що долар по 50 гривень у 2023: до якої позначки дійде курс вже цього року.

Як повідомляв "Знай.ua" що буде з курсом долара у 2023 році: міністр фінансів Марченко поділився прогнозом.

Також "Знай.ua" інформував, ЗМІ б'ють на сполох: в Україні продовжує ховатися російський наркобарон Олександр Щипцов.