Як прогнозує Мінекономіки, до кінця 2023 року курс досягне позначки 45,8 грн/долар. Водночас окремі експерти побоюються, що на готівковому ринку девальвація може бути у 2023 році більш суттєвою.

Експерти пояснюють, що те, яким у 2023 році буде курс гривні, багато в чому залежить від політики Національного банку, який може переглянути встановлений курс на міжбанківському ринку (36,57 грн/дол.) у бік підвищення, наприклад, до 40 або 42 грн/дол.

Водночас НБУ також може повернути довоєнну курсову політику пливучого курсу, що суттєво може вплинути на вектор курсових коливань. Видання "Фокус" опублікувало прогнози експертів з цього приводу.

Гривні, фото Pxhere
Гривні, фото Pxhere

Фахівці відзначають, що ключовими факторами, що вплинуть у 2023 році на валютний курс в Україні, будуть війна в Україні, ситуація із золотовалютними резервами, обсяг надходжень кредитів та грантів від країн-партнерів, рівень інфляції, темпи можливого відновлення економіки України, обсяг одержаних від рф репарацій.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Курс на 2023 рік залежить від комплексу факторів, частина з яких поки невідома... У будь-якому випадку, ми не очікуємо значних та різких змін у курсовій динаміці наступного року, якщо не змінюватимуться геополітичні фактори", — зазначає головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій. Сергій Колодій

Курс валют. Фото: скрін youtube
Курс валют. Фото: скрін youtube

Водночас директор департаменту з контролю ліквідності та цінних паперів Кредобанку Сергій Кучерявий відзначив, що на валютний курс у 2023 році впливатимуть панічні настрої населення на тлі подій на війні, дефіцит готівкового долара, здійснення бюджетних та військових виплат.

У найближчі місяці експерти не бачать підстав для серйозної девальвації. Проте зазначають, що зміцнення гривні у 2023 році навряд чи можливе. Згідно з їхніми прогнозами, надалі існує висока ймовірність ослаблення курсу гривні до рівня 42-45 грн/дол. Водночас у такому разі Нацбанк цілком може переглянути фіксований курс.

"Вважаю, що у другому півріччі фіксований курс буде зрушено до позначки 45,5 грн за долар, де також буде зафіксовано Нацбанком. Готівковий може знаходитися поблизу позначки 50 грн/дол. При цьому багато залежить від зовнішньої допомоги та реалізації права на репарації", — відзначає Андрій Шевчишин. Андрій Шевчишин

НБУ, фото з вільних джерел
НБУ, фото з вільних джерел

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову