Найкоротшим днем у році є День зимового сонцестояння, який припадає на 21 або 22 грудня, залежно від кількості днів у році. Цьогоріч зимове сонцестояння настане о 23:47 21 грудня.

Цього дня сонце за київським часом зійде о 07:53, а сяде о 15:58, такі дані наводить портал Date and Time. А отже світла частина доби триватиме всього лише 8 годин і 4 хвилини.

Водночас для українців, як і для більшості народів світу, День зимового сонцестояння є особливою датою. Наші предки святкували день зимового сонцестояння ще в дохристиянські часи. Езотерики також вважають цей день особливим, адже він має сильну енергетику.

День зимового сонцестояння, скріншот з відео
День зимового сонцестояння, скріншот з відео

В Київській Русі ще за часів язичництва в народі казали: "Сонце — на літо, зима — на мороз", а настання найдовшої ночі пов'язували з волею жорстокого повелителя морозів і темряви Карачуна.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Народні прикмети у День зимового сонцестояння:

  • безвітряний і тихий день — плодові дерева дадуть гарний урожай;
  • ясне і променисте сонце — на Новий рік буде морозно і похмуро, а якщо на гілках іній, тоді під новорічну ніч почнеться відлига;
  • іде дощ — весна буде мокрою;
  • на деревах видно іній — добре вродять жито й пшениця.

Наші предки, щоб відлякати нечисту силу, прикрашали свої будинки гілками ялини. Вважалося, що духам не подобається запах хвої. А також водили хороводи навколо великого багаття та співали. Вважалося, що чим веселіше проведеш день зимового сонцестояння, тим краще проведеш прийдешній рік.

День зимового сонцестояння. Фото: Youtube
День зимового сонцестояння. Фото: Youtube

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову