В Україні можна отримувати пенсію не лише за віком, але є пільгові категорії робіт, працюючи на яких можна отримати виплати від держави уже в 55 річному віці.

Проте треба виконати певні умови, для того, щоб держава виплачувала пільгову пенсію. У фахівців з Пенсійного фонду запитали, чи можна отримати пільгову пенсію не досягаючи в 55 річного віку.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Чи можу я оформити пільгову пенсію по другому списку і як це зробити? Працювала на нафтозаводі. Мені 54 роки, стаж 27 років. Зараз знаходжусь у Латвії, як біженець. - запитала українка.

На що жінці відповіли, що це не реально. "Ні, не можете. Ви не досягли для цього потрібного віку".

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

У роз'ясненнях зазначають, що право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком 2 настає після досягнення 55 років при наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 р., з них 12 р. 6 міс. на роботах за списком 2, у жінок — 25 р., з них не менше 10 р. на роботах за списком 2.

За призначенням такої пенсії вам можна звернутися після досягнення 55-річного віку до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через вебпортал електронних послуг ПФУ. Для підтвердження періоду роботи з важкими умовами праці, крім трудової книжки, надається уточнювальна довідка, яка підтверджує пільговий характер роботи.

Окрім цього, обов'язковою умовою є проведення заводі, де ви працювали, один раз на п'ять років атестації робочих місць. Якщо атестація не проводилась, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

Нагадаємо, ми писали, що в Україну йдуть штормові вітри й хуртовини: яким областям готуватися до негоди, прогноз на 16 грудня.

Як повідомляв "Знай.ua" перерахунок пенсій у грудні: як змінилися виплати для всіх категорій громадян.

Також "Знай.ua" інформував, скільки українцям доведеться віддати за ялинку на Новий рік: ціни стартують від 550 гривень.