Економіка України продовжує функціонувати, але залишається дуже крихкою в умовах війни. Якщо зараз курс гривні залишається стабільним, то 2023 року є кілька сценаріїв девальвації національної валюти. У звіті, опублікованому консенсус-групою Focus Economics SLU Forbes, курс долара в 2023-2024 роках може бути на рівні 40,20 – 40,40 гривні, але є й песимістичніший сценарій.

Так, фахівці зазначають, що за оптимістичним сценарієм курс долара у 2023-2024 роках може бути не більше ніж 40,5 гривні. Втім, навіть за прогнозом Мінекономіки, наприкінці наступного року курс становитиме 45 гривень.

Гроші. Фото: скриншот Youtube
Гроші. Фото: скриншот Youtube

Водночас існує й песимістичніший прогноз, який цілком може стати реальністю для українців. Аналітики Focus Economics SLU вважають, що долар може злетіти до 51 гривні. При цьому Нацбанк якийсь час ще зберігатиме фіксований курс гривні для забезпечення фінансової стабільності. Плаваючий режим може бути введений, коли дозволять економічні умови.

Курс валют, фото: Знай.ua
Курс валют, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Експерти наголошують, що це лише прогноз, а ситуація з девальвацією гривні може бути й іншою через нестабільність у країні внаслідок війни.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, долар просів у ціні на чорному ринку: якою буде ситуація з валютою на початок грудня.

Також наш портал інформував, купувати чи продавати валюту: долар втрачає позицію, а гривня повертає довіру.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, грошова форма субсидій та опалювальний сезон в умовах війни: у Міністерстві соціальної політики розповіли про зміни.