Через підступне вторгнення російських окупантів на територію нашої країни опалювальний сезон періоду зими 2022/2023 років буде дуже непростим. Велика кількість українців втратила роботу, тож не всі зможуть "витягнути" зимові платіжки за тепло.

Проте представники незахищених верств населення можуть отримати субсидію, яка покриває більшу частину витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Про це стало відомо завдяки заяві глави українського уряду Дениса Шмигаля.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

За його словами, середній розмір субсидії в Україні цієї зими становитиме близько 1800 грн. Однак кожен українець може самостійно вирахувати власну суму субсидії, яка безпосередньо залежить від доходу його сім'ї та від споживання послугами комуналки.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Формула для розрахунку субсидії в Україні має такий вигляд: середній дохід сім'ї за 1 місяць ділиться на кількість прописаних у будинку осіб.

Отже, розраховується середній дохід людини. Ця цифра ділиться на прожитковий мінімум (зараз становить 2589 грн), ділиться на 2 (базовий коефіцієнт) та множиться на 15%. Згідно з цією формулою, на найбільшу субсидію можуть претендувати особи, які належать до пільгових категорій населення та живуть на державні виплати.

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

Йдеться про пенсіонерів, осіб з інвалідністю, багатодітні сім'ї тощо. Також до цієї категорії можна зарахувати і безробітних громадян, зареєстрованих у Центрі зайнятості.

Міністерство соціальної політики повідомляє: якщо є більш ніж тримісячна заборгованість за житлово-комунальні послуги та її загальна сума перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680) грн, субсидію призначать, лише якщо буде укладено договір про реструктуризацію заборгованості або її буде оскаржено в судовому порядку.

Якщо заборгованість з'явилася після того, як було призначено субсидію на опалювальний сезон, борг впливатиме лише на наступне призначення субсидії у травні 2023 року. Період субсидії на опалювальний сезон - до квітня 2023 року включно.

Нагадаємо, обдурити вас не вдасться: як вибрати найсмачніші печериці – все видасть лише одна деталь.

Раніше повідомлялося, чи можна українцям без ризику користуватися централізованим водопостачанням: важлива заява МОЗ.

Також, українцям проіндексують пенсії у 2023 році: стали відомі перші цифри.