У Пенсійному фонді повідомили, як можна дотримати додатковий страховий стаж.

Посилаючись на статтю 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування", додатковий страховий стаж може бути зараховано якщо непрацюючі мати чи батько доглядали дитину до 3-річного віку. Період догляду за малолітніми дітьми можна віднести до страхового стажу.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

В Україні догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, то страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок, якщо вони доглядали дитину та відмовилися від роботи.

Починаючи з 01.01.2004 року, час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, зараховується до страхового стажу матері за умови, якщо особа доглядає дитину до досягнення нею трирічного віку та за умови отримання допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

З 1 січня 2005 року – за даними персоніфікованого обліку.

Що потрібно

Зарахування додаткових років до страхового стажу відбувається, якщо в період догляду за малолітньою дитиною мати чи батько не працювали в цей час на іншій роботі та має такі документи:

Свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
Документ про те, що до досягнення дитиною 3 років батько/мати не працювала (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

Нагадаємо, ми писали, що кому можуть видати виплати пенсіонера: у ПФУ назвали конкретні умови і категорії осіб.

Як повідомляв "Знай.ua" українці продовжують готуватися до складної зими: що обов'язково має лежати в аптечці.

Також "Знай.ua" інформував, що названо міста, які до кінця тижня будуть в особливій ракетній небезпеці: "Ситуація дуже заплутана".