Право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого
страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку.

Пенсія за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку. Про це повідомляють у пресслужбі Пенсійного фонду.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Загальні умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Законом визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Для виходу на пенсію в 60 років у 2022 році необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. Щороку страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2022 році, має менш як 29 років необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 роки за наявності не менше 19 років страхового стажу.

У Пенсійному зазначають, що страховий стаж, набутий після 01.01.2004, обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди роботи до 01.01.2004 – на підставі трудової книжки та інших документів про стаж.

Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років:

- особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці.

- особам, які мають особливий статус, зокрема багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства, учасникам бойових дій та членам сімей загиблих.

- учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Нагадаємо, ми писали, що "брехати вчать там, де і красти": українка з карткою "ПриватБанку" втратила гроші глибокої ночі.

Як повідомляв "Знай.ua" кому можуть видати виплати пенсіонера: у ПФУ назвали конкретні умови і категорії осіб.

Також "Знай.ua" інформував, як покарають українців, які не з'явилися до військкомату за повісткою.