Україна має достатній врожай яблук, щоб забезпечити внутрішній ринок для споживання.

Відключення електроенергії примушує фермерів не закладати продукцію на зберігання, а продавати яблука за низькими цінами або відправляли на перероблювання. Про це заявив керівник підприємства-експортера яблук USPA Fruit Володимир Гуржій.

Супермаркет. Фото: скриншот з відео
Супермаркет. Фото: скриншот з відео

Виробництво і подальший продаж яблука розподіляється на два канали — споживання у свіжому вигляді, а цей канал завжди був менший, ніж той об'єм, який відправляють для переробки і подальшого виробництва соків. Приблизно 40% врожаю йде для внутрішнього споживання, а 60% переробляють.

Попри війну та втрату деяких регіонів, в цьому сезоні в Україні достатньо врожаю, щоб забезпечити внутрішній ринок для споживання, частину яблук відправити на експорт і частку на переробку. Гравці ринку запевняють, що імпортувати яблука не потрібно тому, що нам вистачить свого врожаю до початку нового сезону - до вересня 2023 року. - розповідає Нуржій.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також спрацював той факт, що в Україні стало менше споживачів через вимушену міграцію за кордон. Основними споживачами яблук є жінки та діти, а їх мільйони виїхали з країни через війну.

Наразі в супермаркетах яблука українські продають за такими цінами: в середньому 11,42 за кілограм. НА ринку Шувар гуртова ціна яблука Чемпіон 10,50 грн, яблуко Фуджі - 13 грн, а яблуко Флоріна 12 грн.

Ціна яблук, скриншот
Ціна яблук, скриншот

Нагадаємо, ми писали, що супермаркети виставили нові цінники на популярні крупи: гречка та рис майже зрівнялися в ціні.

Як повідомляв "Знай.ua" Укрзалізниця запустила продаж квитків до Херсона, Маріуполя та Донецька: 3 перші рейси.

Також "Знай.ua" інформував, яких цін на цибулю українцям чекати у 2023 році: розоримося не лише на яйцях