Раз на чотири роки в Україні відбувається повірка лічильників обліку холодної, гарячої води та теплової енергії у домогосподарствах. В іншому випадку власнику квартири можуть прийти величезні суми у платіжках.

Українцям розповіли, хто має здійснювати такі перевірки, зокрема демонтаж.

Про необхідність повірки кожного приладу, як правило, повинно повідомлятися в платіжці. Також інформацію можна переглянути в особистому кабінеті абонента на офіційному сайті постачальника послуг. Завдяки своєчасній перевірці споживач платить за фактично витрачені ресурси, а не теоретичні норми.

Скрін, відео YouTube лічильник
Скрін, відео YouTube лічильник

Лічильники теплової енергії перевіряються лише в лабораторних умовах, і роблять це ліцензовані спеціалісти. Водоміри можна перевірити і вдома, без демонтажу - у цьому випадку роботи займають близько 15 хвилин, витрачається при цьому приблизно 30 літрів води (на 1 прилад).

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Оплата робіт за повірками

Відповідно до чинного законодавства періодична повірка, обслуговування та ремонт у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж вимірювальної техніки здійснюється за рахунок підприємств та організацій, що надають послуги з тепло- та водопостачання.

До того ж, відомості, хто має оплачувати таку процедуру, зазначені у договорі, який кожний споживач послуг укладає з постачальником. У них зазвичай говориться, що платить той, хто цей лічильник купував.

Тарифи на повірку лічильників

Коли запрацював новий закон про ЖКГ, оплата за повірку лічильників лежить на плечах споживача, раніше вартість входила до тарифу на воду.

Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.
Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.
Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.

Нагадаємо, що українці переплатили шалені суми за газ, але гроші їм повертати не збираються.

Раніше ми повідомляли, що у Нафтогазі назвали способи оплатити газ.