Для всіх українських пенсіонерів з’явилися важливі новини. Справа в тому, що деякі громадяни мають право на дострокову пенсію і можуть почати отримувати пенсійні виплати на 10 років раніше.

Про це стало відомо завдяки відповіді "Соціальної інформаційної платформи" на лист свого читача щодо цієї ситуації, пише портал "Хвиля".

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

"У мене є донька, яка інвалід дитинства. Я в Україні не працювала, від народження доньки з нею сиджу вдома. Зараз мені 51 рік, перебуваю в Польщі. Чи можу я оформити пенсію і які документи для цього потрібні?", – поцікавилася жінка.

У відповідь їй пояснили, що право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку мають матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до досягнення шестирічного віку – після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

При цьому до страхового стажу зараховується, зокрема, час догляду за дитиною з інвалідністю до досягнення нею 16-річного віку. Надати заяву на призначення пенсії та відповідні документи можна на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Варто також нагадати нашим читачам, що нещодавно українцям пояснили, чи зараховується період догляду за дитиною у страховий стаж чоловікові у разі, якщо вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною. Відповідне пояснення опублікували на фейсбук-сторінці "Пенсійного кур'єра". За словами фахівців, така можливість існує, проте за дотримання певних правил.

Нагадаємо, затримка пенсійних виплат: у ПФУ розповіли чого чекати найближчим часом.

Раніше повідомлялося, у ПФУ нагадали про вигідні умови для пенсіонерів: як це працює.

Також, українці можуть втратити частину пенсії: у ПФУ розповіли, хто в зоні ризику.