Про необхідність переведення годинників досі сперечаються. Дізнайтеся: що говорять із цього приводу критики та медики?

Коли і чому годинник взагалі почав переводити? І о котрій потрібно буде перевести годинник жителям України в 2022 році?

Як виник тимчасовий перехід?

Історія виникнення переходу сягає глибину століть. У різних країнах він неодноразово скасовувався і знову приймався. Але з чого все почалося? Виявляється, календар переходу з літнього на зимовий час і навпаки з'явився жартома. Виходила вона з вуст американського політдіяча, дипломата, винахідника, журналіста, гумориста Бенджаміна Франкліна.

Публіцист відправив свою сатиричну замітку у видання Journal de Paris, куди відправляв періодично публікації, порадивши французам цього разу перевести стрілки годинника на годину вперед. Він порадив їм зробити це з тією метою, щоби була можливість більше використовувати світлий час доби для роботи.

Переведення годинника, фото: Знай.ua
Переведення годинника, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Вечорами він рекомендував економити - йти спати відразу після заходу сонця, не запалюючи свічки. Дипломат прорахував, що такий перехід дозволить заощадити державі чималу суму грошей.

До речі, своїм відкриттям Бенджамін Франклін зобов'язаний помилки слузі, який забув закрити віконниці на ніч. І о 6:00 ранку публіцист виявив, що сонце вже зійшло. Із чого зробив відповідні висновки про економію.

Коли почав перекладати годинник у Києві та Європі?

Нині діючу систему переходу часу було запропоновано вперше Джорджем Верноном Хадсоном. Ентомолог із Нової Зеландії задумався про значущість додаткового сонячного світла.

І в 1895 р. з'явилася публікація, в якій він запропонував зрушити на 2:00 час. Він рекомендував це зробити для продовження світлого часу доби. Статтю опублікували через 3 роки.

Переведення годинника, фото: Знай.ua
Переведення годинника, фото: Знай.ua

Для Європи Німеччина почала використовувати стратегію тимчасового переходу. Німці зробили це для того, щоб заощадити вугілля під час війни (1-а світова). Перехід було запроваджено 30.04.1916 р.

Наслідували їх приклад і союзники. У деяких із них переклад часу відбувається у 1916 р. Для інших країн, наприклад, України був характерний перехід у 1917 р., для Америки – у 1918 р.

Перехід на зимовий час 2020 року, фото - Рexels
Перехід на зимовий час 2020 року, фото - Рexels

Якого числа, о котрій і чому переводять годинники в Україні?

Жовтень місяць знаменується у 2022 році тим, що Україна переводитиме стрілки годинника на 1 годину тому. Їх потрібно буде перевести з 29-го на 30-те число. Українці перейдуть на зимовий час цього року о 4:00 у ніч із суботи, 29-го числа, на неділю, 30-те число.

Після суверенітету України ми керуємося постановою КМУ від 1996 року. Фактично тимчасовий перехід відбувся 1917-го. Тоді тимчасовий уряд запровадив його з 01.07 до 31.08 з метою раціонального використання світлого часу доби. Для економії палива 27.12.1917 р. здійснився зворотний перехід на зимовий час на годину тому.

Нагадаємо, що вже цієї неділі Україна перейде на зимовий час: куди крутити стрілки і як полегшити стрибок у часі.

Раніше ми повідомляли про перехід на зимовий час 2022 року: чому Україна досі крутить стрілки.