Саме час закупитися червоним буряком і зробити запаси на зиму, адже, як прогнозують фахівці, ціни на овоч вже найближчим часом почнуть суттєво зростати.

До грудня 2022 року очікується подорожчання на 10-15%. Відповідну заяву зробив заступник голови "Всеукраїнської аграрної ради" (ВАР) Денис Марчук, повідомляє Аgronomy.

За словами експерта, здешевлення овочів наприкінці серпня та у вересні було викликано надлишком пропозиції.

"Це пік реалізації під відкритим ґрунтом збирання. Відповідно пропозиції дуже багато, і ринок на таку кількість не розрахований", – сказав він. Денис Марчук

Зберігання буряка, скріншот з відео
Зберігання буряка, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Фахівець пояснює що через високі ціни на енергоносії багато хто відмовився від зберігання і намагався реалізувати продукцію просто з поля. Фермери таким чином хотіли уникнути ризику. То ж українці могли побачити падіння цін по всіх групах овочів.

Проте, у вересні-жовтні дощі призвели до псування частини овочів на полях. Водночас зберігання вже зараз йде із затратами. Тому він прогнозує подорожчання овоча. Крім того, причиною збільшення цін він називає й подорожчання логістики, яка становить близько 25% у собівартості.

"Відповідно ми побачимо здорожчання в районі 10-15% по всій овочевій групі. Це потенціал в період до грудня", – сказав експерт. Денис Марчук

Фахівець додає, що ціни овочів взимку також визначатимуть погодні умови, оскільки через холодну погоду енергозатрати на зберігання зростають.

Борщ, фото: unsplash
Борщ, фото: unsplash

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", очищення води в домашніх умовах: дієві способи, які виручать у складний момент

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили обов'язкову умову призначення пенсії: терміни обмежено