З кожним роком українці двічі крутять стрілки годинника: то на зимовий час, то на літній і це поряд набридло кожному.

Більшість фахівців відзначають згубність впливу таких процесів на людський організм і багато країн вже відмовилися від цього способу економії, як застарілого та малоефективного.

Чому ж Україна досі не стала на новий шлях і які країни світу "варяться" з нами в одному казані?

Переведення годиннка, фото: Знай.ua
Переведення годиннка, фото: Знай.ua

Переведення годинників має плюси та мінуси. Так, економія на електроенергії від переведення часу мінімальна. Вона становить лише від 0,2% до 2%. У той же час дослідження 2020 року, в ході яких проаналізували стан здоров'я більше 150 млн осіб, показали, що переведення годинників негативно позначається на здоров'ї.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Вперше переведення на сезонний час було введено у Великій Британії у 1908 році з метою економії електроенергії. У СРСР перекладати стрілки годинника почали з 1981 року, а в Україні - з перших років незалежності.

Переведення годинника, фото: nizhyn.city
Переведення годинника, фото: nizhyn.city

Нині понад 110 країн світу переходять на літній та зимовий час. Однак економічна доцільність цього давно втрачена, і багато держав планують відмовитися від переведення стрілок.

В Україні стрілки годинника переводяться згідно з постановою Кабміну від 13 травня 1996 р. №509 "Про порядок обчислення часу на території України". Парламент зробив уже дві спроби скасувати цю ухвалу, але обидві провалилися.

У березні 2021 року Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект №4201 "Про обчислення часу в Україні" , який пропонує скасувати сезонні перекази годинника і, таким чином, залишити в Україні "зимовий" час.

Зазначимо, що у неділю, 30 жовтня, о 4.00 Україна переходить на зимовий час. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад.

Переведення годинників у 2022 році відбувається: у країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Мексиці, Великобританії, США, Канаді.

Переведення годинника, фото: Знай.ua
Переведення годинника, фото: Знай.ua

Нагадаємо, про перехід на зимовий час у 2022 році: українцям сказали, як не загробити організм при переведенні годинника, потрібно 2 тижні.

Раніше ми повідомляли, чи Україна переходитиме на зимовий час у жовтні: громадянам пояснили, чи зміниться щось у 2022 році.