Нагадаємо нашим читачам, що росія вже двічі била ракетами по Миколаївському вантажному терміналу. Саме на цей термінал припадає 17% світового експорту олії. Українські журналісти спробували дізнатися, як сильно постраждала економіка країни і що буде з цінами на соняшникову олію.

У понеділок, 17 жовтня, росією було обстріляно термінал у Миколаєві, внаслідок чого було пошкоджено ємності зі олією, які належать одному з провідних українських експортерів.

Про це повідомив прес-офіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук.

Ціни на соняшникову олію, скріншот з відео
Ціни на соняшникову олію, скріншот з відео

Йдеться про Миколаївський перевантажувальний зерновий термінал.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Директор громадської організації "Економічний дискусійний клуб" Олег Пензін вважає, що через обстріл Миколаївського терміналу насамперед фінансові втрати зазнає компанія-власник знищеної продукції. Однак на українському експорті соняшникової олії ця подія не вплине.

"Щороку Україна виробляє близько 6,6 млн тонн олії. 93-94% продукції відправляється на експорт, оскільки внутрішній ринок споживає приблизно 450 тис. тонн. Таким чином, втрата 15 тис. тонн не викличе якихось масштабних наслідків", - розповів Олег Пєндзін.

Експерт також додав, що з цієї ж причини українцям не варто очікувати на дефіцит соняшникової олії або зростання цін на неї в магазинах.

"На подорожчання олії можуть вплинути інші причини – зростання собівартості виробництва через подорожчання електроенергії та палива", – каже Пензін.

На сьогоднішній день за пляшку (зазвичай 850 мл) соняшникової олії в Україні доведеться заплатити в середньому від 60 до 70 грн.

Нагадаємо, перелік заборонених предметів та дій у сховищах: які правила порушують українці найчастіше.

Раніше повідомлялося, чи зможуть українці купувати борошно і маргарин у майбутньому: нові цінники в супермаркетах спантеличують.

Також, вода, їжа, термос та павербанк: у Мінєнерго українцям розповіли, що треба тримати під рукою у "темний" час.