Ціни на хліб в Україні знову злетіли. Головний продукт, який є у кожному домі українців подорожчав.

За даними Державної служби статистики, споживча інфляція в Україні лише у вересні зросла до 24,6 %. В середньому за 650-грамовий буханець хліба потрібно заплатити більш як 31 грн. Керівниця громадської організації "Агрополітичний діалог "Аграрна рада" Інна Мєтєлєва розповідає причини такого зростання.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

За її словами, зростають ціни на хлібобулочні вироби, зокрема дорожчає хліб приблизно до 10 відсотків щомісяця.

Щодо хлібобулочних виробів, хліба, борошна, то зернових цього року зібрано достатньо, є перехідні залишки, тому зростання цін на ці продукти пов’язане також із вартістю енергоносіїв та пального, а не з нестачею сировини, – зазначила Мєтєлєва.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Хлібобулочні вироби у супермаркеті, скріншот: YouTube
Хлібобулочні вироби у супермаркеті, скріншот: YouTube

На тематичному порталі з моніторингу цін Мініфін, можна прослідкувати, що теперішня ціна на 2 грн більше, ніж була у вересні. Тоді буханець хліба в середньому коштував 29,35 грн. Відповідно, ця ціна стала найвищою за більш ніж 5 років.

Згідно з даними Мінфіну, в окремих мережах супермаркетів ціна на пшеничний хліб становить від 30,7 грн до 32 грн.

У вересні, порівняно з серпнем хліб подешевшав на 57 коп. – із середньомісячних 29,92 грн. до 29,35 грн. До цього часу ціни росли 3 місяці поспіль.

Ціна на хліб. Фото: скриншот Мінфін
Ціна на хліб. Фото: скриншот Мінфін

Нагадаємо, ми писали, що транспорт, продукти та зв'язок: як змінилися ціни в 2022 році на ключові сфери в Україні.

Як повідомляв "Знай.ua" популярні фрукти вскочили в ціні, поки яблука дешевшають: до Нового Року доведеться віддати "квартиру".

Також "Знай.ua" інформував, що новий стрибок цін на молочні продукти на 9% зробить гаманці "стрункими".