Питання трудового стажу хвилюють українців уже тривалий час, і відповіді на ці питання лише більше заплутують кожного.

Чи можу я дозволити найнеобхідніше у старості? Чи мені взагалі покладено пенсію? Чи доведеться сидіти на шиї у дітей? Усі ці питання неодноразово ставили собі навіть предстааители старшого покоління, а молодь.

Нині ж в Україні знову змінили правила підтвердження трудового стажу, і ми спробуємо допомогти вам у цьому розібратися.

Трудовий стаж
Трудовий стаж

27 вересня Кабмін постановою від 27.09.2022 №1058 вніс чергові зміни до власної постанови від 12.08.1993 №637 "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній".

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Про це повідомляється на сайті social.com.

Незважаючи на цілих 20 пунктів різних змін, деякі редагування суто технічні. Наприклад, тепер у Порядку всі словосполучення "трудовий стаж" замінили словосполученням "стаж роботи", проте суть від цього не змінилася. Однак є нововведення, на які справді варто звернути увагу.

Трудова книжка, facebook.com/gazetaPK
Трудова книжка, facebook.com/gazetaPK

Зокрема, до основних змін належить таке:

Трудова книга – це основний документ, який підтверджує стаж до 2004 року. Це було відомо і раніше, проте тепер чітко прописано у Порядку.

Крім того, документи про стаж можуть прийматись в електронному вигляді з накладенням електронного підпису.

Стаж також може підтверджуватись на підставі виписки або довідки, складеної на основі даних, що є в інформаційних (автоматизованих) та/або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій.

Нагадаємо, що 30 гривень замість 780: скільки насправді українцям мають платити за надстаж.

Раніше ми повідомляли, що пенсіонери, які працюють, можуть втратити пенсію: у ПФУ розповіли, хто ризикує.