Як відзначили фахівці, в першій декаді жовтня закупівельні ціни на молоко від промислових господарств показали найбільший приріст за весь рік у спробі підтягнутися до ринкових позначок.

Вони відзначають, що значна частина молока іде саме на експорт. Аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька зауважує, що показники дуже оптимістичні. А темпи росту закупівельних цін на сировину на цьому фоні впевнено називає стриманими.

Станом на 10 жовтня середня закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку склала 11,60 грн/кг без урахування ПДВ, що на 62 коп. вище ціни кінця вересня. Ціновий діапазон в залежності від розміру партії коливався від 10,20 до 12 грн/кг.

Ціни на молоко, скріншот з відео
Ціни на молоко, скріншот з відео

Фахівці назвали й причину зростання цін на молоко екстра ґатунку, а саме - його попит на фоні збільшення кількості молокопереробних підприємств з "єврономером". Адже для виконання контрактів підприємства потребують молока високої якості.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Як змінилися закупівельні ціни на молоко:

  • Вищий ґатунок зріс на +15 коп. — до 10,48 грн/кг. Ціновий коридор тримався у межах 9,50-11 грн/кг.
  • Перший ґатунок також підтягнувся відразу на 35 коп. — до 10,13 грн/кг. Ціна на таке молоко коливалася від 9,16 до 11 грн.
  • Середньозважена ціна трьох ґатунків проти показника кінця вересня піднялася на 37 коп. — до 10,73 грн/кг.

Аналітики також відзначають, що підтримку цінам буде надавати сезонне скорочення виробництва молока. Разом із тим фахівці називають додаткові ризик-фактори для прогнозування ситуації на молочному ринку України на найближчі тижні.

Зокрема, ними стали наслідки посилення російської агресії та ракетні обстріли українських міст та наслідки можливих перебоїв у електропостачання як для молочних ферм, так і для заводів і торговельних мереж.

Ціни на молоко. Фото: скрін youtube
Ціни на молоко. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", про смажені страви доведеться забути: ціна на соняшникову олію викреслить їх з меню

Також "Знай.ua" писав, ці речі обов'язково потрібно мати вдома: як рятуватися при відключенні світла, газу та опалення