Цьогоріч вартість низки овочів в Україні збільшилась у 2,5 раза. Проте попри військові дії в країні та тимчасову окупацію частини територій, дефіциту агрокультури не спостерігалось.

Як повідомляє agronews.ua, фахівці зробили прогноз, що буде з цінами на овочі борщового набору та чи зможуть фермери зберегти врожай до наступного сезону. А також чи доведеться замінити їх імпортними. Про це розповів аналітик плодоовочевого ринку Євген Кузін.

Прогноз, як зміняться ціни на борщовий набір:

1. Картопля. На цей час ціна на картоплю не є найнижчою за останні роки, а в доларах через девальвацію гривні вона найнижча за останні 4 сезони. Станом на початок жовтня ціна на картоплю в середньому складає 7 грн / кг. Також прогнозується, що в ЄС виробництво картоплі впаде на 7-11%, а попит збільшиться.

Ціни на картоплю, скріншот з відео
Ціни на картоплю, скріншот з відео

2. Капуста. Ціна на капусту була стабільною внаслідок імпорту, але наприкінці сезону піднялась. Наразі ціна на капусту знаходиться на максимальному рівні і є ризики повторення попередніх сезонів, коли імпорт був на рекордному рівні. Станом на початок жовтня середня вартість капусти становить, приблизно, 10 грн/кг.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

3. Цибуля. Ціна на цибулю була стабільною внаслідок імпорту, але наприкінці сезону піднялась. Головна причина – втрата площ та сховищ для зберігання цибулі в Херсонській області та частині Запорізькій. Станом на початок жовтня ціна на цибулю складала 24 грн/кг.

4. Морква та буряк. Вартість буряка зростала з лютого по червень. На початок жовтня її ціна складала 9 грн /кг. Така ж ситуація з морквою, яка на початок жовтня коштувала 20 грн / кг. За словами фахівців врожай буряку та моркви буде залежати від погодних умов. Проте головним чинником все ж таки є зменшення посівних площ.

морква, скріншот з відео
морква, скріншот з відео

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", про смажені страви доведеться забути: ціна на соняшникову олію викреслить їх з меню

Також "Знай.ua" писав, ці речі обов'язково потрібно мати вдома: як рятуватися при відключенні світла, газу та опалення