З початку року в Україні багато продуктів значно додали в ціні, але рекордсменами з подорожчання вважаються овочі. Так, портал Мінфін показав українцям як змінилися ціни у першій половині жовтня на капусту, моркву та цибулю у супермаркетах.

Прискорення інфляції, повномасштабна війна, а також підвищення цін на енергоносії вплинули на ціноутворення низки продуктів, у тому числі овочів. Як швидко змінюються ціни можна розглянути на прикладі капусти, моркви і цибулі.

Овочі, супермаркет. Фото: Знай.ua
Овочі, супермаркет. Фото: Знай.ua

Так, середньомісячні ціни на молоду капусту станом на 12 жовтня становлять 35,93 гривні за кілограм. Місяцем раніше середня вартість овочів становила 29,48 гривні кіло, тобто подорожчання становило понад 5 гривень. З білокачанною капустою ситуація оптимістичніша: якщо у вересні середні ціни були 20,59 гривні за кіло, то в першій половині жовтня знизилися до 16,58 гривні.

Ціни на капусту. Фото: скрін minfin
Ціни на капусту. Фото: скрін minfin

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Ціни на моркву не стоять дома. Нині середня ціна на овоч – 25,32 гривні за кіло, а місяцем раніше – 24,81 гривні.

Ціни на моркву. Фото: скрін minfin
Ціни на моркву. Фото: скрін minfin

Швидко дорожчає і цибуля. Так, білу цибулю продають у середньому по 79,90 гривні за кіло. У вересні він коштував 78,57 гривні. Цибуля ріпчаста подорожчала більш ніж на 2 гривні за кіло - до 34,48 гривні. Найбільше додала у ціні синя цибуля: з 37,74 до 52,95 гривні за кілограм.

Ціни на цибулю. Фото: скрін minfin
Ціни на цибулю. Фото: скрін minfin

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, фермери прогнозують зниження врожайності картоплі: чи загрожує українцям дефіцит і що буде з цінами.

Також наш портал інформував, що на 5 гривень за кілограм: ціна на гречку в українських супермаркетах різко впала, а новий урожай продають ще дешевше.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в уряді закликали українців не божеволіти за запасами продуктів на зиму: як підготуватися правильно.