Церква цього дня вшановує пам'ять апостола та євангеліста Іоанна Богослова. Інші назви свята: "Богослов", "Іван-мандрівник", "Шептун покривний".

Для селян на Русі це був день, коли можна було впізнати погоду у майбутньому. Вважали, що якщо у цей день випаде сніг, то зима прийде на Михайлів день, який святкують 21 листопада. Якщо ж на вишні вже не залишилося листя і випав сніг, то зима скоро буде. А якщо листя ще не повністю опало, то зима буде з дуже суворими морозами.

Також сьогодні існувало багато приказок про перший сніг. "Не те сніг, що мете, а те, що зверху йде", - говорили люди. Якщо сніг випав удень, то довго він не триматиметься, адже зимовий сніг завжди випадає вночі. Якщо ж був дощ зі снігом, то в січні буду сильні відлиги.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У народі був звичай для тих, хто народився на Івана Богослова. Їм треба було плести із соломи, яку мочили раніше в семи водах, тонку мотузку, яку ще називали ходове путце. Це був символ їхнього життєвого шляху. А мотузкою треба було підперезатися. У народі вірили, що в людини, яка народила на Богослова шлях, є, але життя постійно рве йому цей шлях, тому йому щороку треба починати і знаходити його заново.

Що не можна робити 9 жовтня

Сьогодні в жодному разі не можна рубати горобину і ламати її, навіть гілки не зривайте просто так, якщо вони насправді вам не потрібні. Горобина дуже злопам'ятна і створює зв'язок між людською душею та природою. Якщо її образити, то помрете ви чи ваш родич. Але важливо також і те, що знахарі часто переносять тяжкі хвороби на це дерево і ви просто заберете їх собі, якщо зламаєте його. Не піднімайте сьогодні на перехресті нічого, можете залучити псування. А якщо позичите комусь гроші, то вам їх нескоро повернуть.

Народні прикмети на 9 жовтня

Нагадаємо, чому грошей до зарплати не вистачить: половина українців опиниться за межею.

Раніше ми повідомляли, гречка, пшоно та рис у жовтні: як цього місяця будуть дивувати цінники в українських супермаркетах.