Запропонований урядом податок на імпорт попри заспокоєння громадян, вдарить по кишенях українців здорожчанням мобільного зв'язку

Мобільний телефон. Фото: скрин відео
Мобільний телефон. Фото: скрин відео

Так думу висловив експерт з телекомунікацій Роман Хіміч у своїй авторській колонці.

На його думку, введення податку на купівлю валют стане справжнім шоком для операторів мобільного зв'язку. Це пов'язано з тим, що обладнання мобільні оператори купують за кордоном, в Україні його не виробляють.

"Станом на початок червня було зруйновано 22% оптичних мереж і майже 11% веж мобільного зв’язку. За даними Світового банку, прямі збитки телеком-компаній становили $0,71 млрд, для відновлення довоєнного стану мереж знадобиться $1,79 млрд інвестицій. Для порівняння, валовий дохід усієї телеком-галузі у 2021 році становив менш як $3 млрд. З комплектуючих і витратних матеріалів в Україні випускаються лише деякі види кабельно-провідникової продукції, а також шафи для обладнання. До того ж цю продукцію виготовляють з імпортованої сировини та напівфабрикатів", - пише експерт.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

А враховуючи той факт, що через війну значна кількість обладнання була втрачена, а крім того, мобільні оператори певний проміжок часу надавали послуги безоплатно, що теж відбилося на фінансовому становищі компаній.

Тому, через введення нового податку, вони будуть змушені піти на непопулярний крок - підняття цін на послуги мобільного зв'язку.

"Поява "імпортного" податку стане ще одним шоком для українських операторів зв’язку. Імпорт відіграє найважливішу роль у їхньому бізнесі, оскільки абсолютну більшість комплектуючих, програмного забезпечення та професійних послуг виробляють нерезиденти. З комплектуючих і витратних матеріалів в Україні випускаються лише деякі види кабельно-провідникової продукції, а також шафи для обладнання. До того ж цю продукцію виготовляють з імпортованої сировини та напівфабрикатів", – сказав експерт.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що буде з боржниками за комуналку після завершення військового стану: заборона на штрафи не допоможе.

Також наш портал інформував, призначення субсидії: які доходи українців не беруть до уваги при нарахуванні пільг.

Крім того, ми писали, як українцям отримати знижку на "блакитне паливо": інструкція від "Нафтогазу".