У четвер, 23 вересня депутати Київської міської ради ухвалили за основу проект рішення «Про затвердження Концепції екологічної політики міста Києва "Екологічна стратегія міста Києва до 2030 року". При цьому голосування за проект в цілому провалили.

Про це розповів на своїй сторінці Facebook ініціатор створення Екостратегії, депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Дякую небайдужим киянам, екологам, громадським активістам, науковцям і усім, хто працював над Екостратегією та підтримував цей проект. Сьогодні зроблено важливий крок в напрямку створення екологічного та сучасного європейського Києва», – зазначив Яловий.

За його словами, про перемогу говорити зарано, адже голосування по проекту рішення в цілому провалено. Сьогодні на засіданні сесії він звернув увагу депутатів на те, що Екологічна стратегія вже понад 4 місяці знаходиться в стінах Київради. На думку Ялового, цього часу було більш ніж достатньо, щоб внести усі необхідні правки та доповнення.

«Пропозицію ухвалити проект рішення в цілому підтримали лише 54 депутати. На жаль, через незрозумілі мені причини решта депутатів проігнорували голосування по стратегії в цілому. Документ прийняли за основу і відправили на друге читання. Скільки ще триватиме цей процес, поки що не зрозуміло. Зате абсолютно ясно, що проблеми екології Києва не можуть чекати, доки у Київраді будуть вирішуватися якісь кулуарні питання. Навантаження на довкілля в Києві постійно зростає, і це катастрофічно знижує якість життя киян вже сьогодні. Тому я, як і всі кияни, сподіваюся, дане питання буде розглянуто якнайшвидше і винесене на найближчу сесію Київради!» – наголосив Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За даними Екостратегії:

  • Щодоби кияни споживають 663 млн літрів води. Це майже вдвічі більше ніж об’єм найбільшого карпатського озера Синевир. 89% цієї води Київ бере з Дніпра та Десни. При цьому лише офіційно у Дніпро протягом року місто скидає понад 750 мільйонів кубометрів стічних вод. 40% з них не проходять належного очищення та завдають найбільшої шкоди навколишньому середовищу.
  • За рік Київ виробляє 689 тисяч тонн побутових відходів. Це – 69% від загальної кількості столичного сміття. Ще у 2019 році кількість сміття на київських полігонах складала 12 мільйонів 780 тисяч тонн.
  • Для європейських міст є нормою переробляти до 60% твердих побутових відходів, в той час, як Київ перероблює лише 10%.
  • У Києві стаціонарні джерела здійснюють 15% відсотків викидів. 90% стаціонарних джерел – підприємства енергетичної галузі, які продукують понад 22 тисячі тонн забруднюючих речовин та 5,3 мільйона тонн діоксиду вуглецю.
  • Інші 85% забруднення атмосферного повітря у Києві припадає на викиди від транспорту. З них 70% – приватні авто. Кількість автомобілів з кожним роком збільшується, а Київ регулярно потрапляє на перші сходинки рейтингу IQ Air за рівнем забрудненості повітря.