В Дарницькому районі Києва є по-своєму унікальне озеро Вирлиця з власною екосистемою. Водойма стала прихистком для багатьох тварин, риб і птахів, але через плани забудовника природа ризикує бути знищеною.

Біолог Національної академії наук України Олена Вакаренко розповіла Kyiv.Press про роль озера Вирлиця.

«В районі Вирлиці дуже щільна забудова з великою кількістю мешканців, а зелених зон катастрофічно мало. Озера значно охолоджують повітря в спеку, через що створюється таке явище, як озерний бриз (за рахунок різниць температур з озера дує прохолодний вітерець). Це надзвичайно важливо для навколишнього району», - каже науковець.

Вона пояснює, що рослини на мілководді водойми акумулюють і консервують в собі шкідливі речовини від антропогенної діяльності, а ще біля озера гніздують мартини – там їх найбільша колонія на всьому лівому березі Києва.

За словами біолога, на Вирлиці мешкає більше 30 видів живих організмів, що знаходяться під захистом ратифікованих Україною Бернської і Боннської конвенцій, тож наша держава зобов’язана охороняти ці види. Також Олена Вакаренко каже, що в озері мешкає три види риб з Червоної книги України, і якщо забудовник реалізує свої плани, то багато рослин, птахів і риб опиняться під загрозою зникнення, бо все пов’язане одне з одним.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Раніше Знай.ua писав, чому в київському метро вперше закашлявся диктор.

Також Знай.ua розповідав, як в підземному переході Києва негода наробила біди.