У музеї Івана Гончара в Києві показали вишиту сорочку, яку носив відомий митець. Відповідне повідомлення з’явилося на сторінці закладу в соцмережах.

Працівники музею зазначають, що художник мав близько двох десятків вишиванок, і дуже ними пишався.

«Іван Гончар не мислив себе без вишитої сорочки (всього їх було в нього близько 20-ти). І саме в цій Іван Макарович відзначав свій 80-річний ювілей. У часи хатнього Музею українських старожитностей, незалежно від того, скільки приходило відвідувачів – поціновувачів автентики – чи п’ять-десять, чи ціла група, чи одна людина – він обов’язково вдягав вишиту сорочку як символ української ідентичності, підкреслюючи цим вірність українській традиції й обраному ним шляху утвердження українства як на побутовому рівні, так і на рівні інтелектуальному, високо науковому», – розповіла Лідія Дубиківська-Кальненко, завідувачка відділу архівів НЦНК «Музей Івана Гончара».

На фото, зробленому в 1991 році, Іван Гончар у сорочці, вишитій червоним та чорним хрестиком в середині ХХ століття.

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

«Крамний льон, муліне; хрестик. Розміри - 87х135х174. Реставрована Національним науково-дослідним реставраційним центром України у 2020 році», - розповіли про збережену вишиванку більше в музеї.

Скрін, музей Івана Гончара
Скрін, музей Івана Гончара

У коментарях ті, хто знав митця, згадують, що він завжди був у вишиванці.

«Я мала щастя знати особисто Івана Макаровича...Будучи студенткою КДІК-У(інституту культури. я постійно приходила в музей-садибу іноді, допомагала - мила довгі дерев'яні сходи з 2-го поверху до підвального приміщення-майстерні... Іван Макарович завжди був у вишиванці... Він мріяв видати фото-альбом "Одяг жінок України.."», - пише одна з коментаторок.

Дехто помітив схожість представленої сорочки із тією, яку носив класик української літератури Іван Франко.

«Гарна сорочка, знаменита. Цікаво, звідки відшивали цей візерунок, адже у Дім Франка - Franko House ми маємо таку в експозиції. Вгадайте, чому? Що цікаво, саме в такій Франко і на 20-гривневій купюрі зображений», - пише у коментарях співробітниця львівського музею.

Скрін, музей Івана Гончара
Скрін, музей Івана Гончара

Нагадаємо, що вчені наблизилися до розгадки таємничого сигналу з космосу: "Скоро ми дізнаємося".

Як повідомляв портал Знай.uа, імена українців закодовані в магічних вишиванках.

Також Знай.uа писав, чи зуміє людство пристосуватися до життя на Марсі: народження на "Червоній планеті".