Про це у вівторок, 13 липня, в ефірі ТРК "Київ" розповів ініціатор створення Екологічної стратегії розвитку Києва до 2030 року, депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він наголосив, що першим і найважливішим кроком має стати усвідомлення владою важливості екологічної тематики.

"Ставитися до питання екології безвідповідально, як раніше, вже неможливо. Світові новини за останній тиждень зайвий раз це доводять. Ми одночасно чуємо про 73-градусну спеку в Кувейті, від якої плавилися корпуси автомобілів, та про рекордні зливи в Японії, де оголосили про евакуацію 120 тисяч людей. Екологія - це не щось абстрактне. Це те, що відбувається з нами просто зараз і від чого залежить наше майбутнє. Саме з усвідомлення такої позиції треба починати розв'язувати екологічні проблеми Києва", - сказав Яловий.

На думку Костянтина Ялового, влада та громада Києва, за прикладом більшості успішних міст світу, мають поставити екологічні пріоритети в основу своїх рішень.

"Без цього усі проекти реконструкції очисних споруд, будівництва велодоріжок та переходу на екологічний громадський транспорт будуть залишатися малоефективною та корумпованою імітацією діяльності", - стверджує Яловий.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За словами політика, першим кроком до відповідального та екологічного управління містом має стати ухвалення Київрадою Екологічної стратегії Києва до 2030 року. Розроблений за ініціативою громади Києва, цей документ вперше в історії столиці пропонує цілісне бачення розвитку міста, що відповідає цілям сталого розвитку та стратегічним стандартам ООН та ЄС.

Він нагадав, що Екостратегія розвитку Києва розроблялася упродовж минулого року за участі понад 120 екологічних фахівців, науковців та активних киян. Серед найперших кроків для розв'язання екологічних проблем столиці, документ передбачає:.

  • інвентаризацію усіх земель Києва, що придатні для озеленення;
  • спрощення порядку визначення території існуючих зелених зон та закріплення чітких офіційних меж зелених зон в єдиному відкритому реєстрі;
  • збільшення категорій зелених зон захищених від забудови та іншої руйнівної діяльності
  • повну реконструкцію Бортницької станції аерації;
  • оновлення систем водопостачання та водовідведення, яке має початися з інвентаризації усіх мереж, в тому числі незаконних врізок;
  • реконструкцію столичних водоочисних станцій, запровадження сучасних технологій очистки водопровідної води;
  • популяризацію культури роздільного збору сміття, розширення мережі прийому роздільного сміття;
  • рекультивацію ТПВ5 та відкриття на його місці сучасного заводу по переробці відходів;
  • створення і впровадження сучасної муніципальної системи контролю якості повітря;
  • оновлення рухомого складу громадського транспорту на більш енергоефективний, розвиток велосипедної інфраструктури.

"Знаю, що більшість посадовців на Хрещатику, 36 підтримують проект Екостратегії. Але доки він не буде офіційно ухвалений, про будь-які суттєві зміни екологічної ситуації в столиці говорити не має сенсу", - наголосив Костянтин Яловий.