У вівторок, 22 червня, Київ прокинувся під густим серпанком. Однак на туман чи дим це було не схоже. Багато хто вирішив, що столиця потерпає від смогу, однак реальність виявилася дещо цікавішою.

Синоптик Наталія Діденко припустила, що серпанок – це наслідок пилової бурі. При тих метеоумовах, які наразі склалися, це цілком нормальне явище. Річ у тім, що гаряче повітря підсушує атмосферну вологу.

Раніше пилові бурі були характерні для півдня і сходу країни, тепер же вони перемістилися і до північної частини України.

Діденко також посилається на офіційні дані ДСНС, згідно з якими погіршення метеорологічної видимості в українській столиці стало наслідком «видування у південних районах Росії значної кількості ґрунту та переміщення повітряних мас на нашу територію».

Також утворенню пилової бурі посприяла спека в Україні та посилення вітру до 20 м/с. «Дана ситуація не несе загрози життю і здоров’ю громадян», стверджують у ДСНС.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

«За даними космічних спостережень, над Лівобережною частиною України зафіксовано пилову бурю «Астраханський суховій». Явище зачепило місто Київ і стало причиною підвищених показників пилу на постах моніторингу. Шкідливі речовини накопичуються з більшою або меншою інтенсивністю в атмосфері міста залежно від метеорологічних умов: температури повітря, швидкості вітру та атмосферного тиску», - додали у КМДА.

Скрін, Facebook Наталка Діденко
Скрін, Facebook Наталка Діденко

«З азійських районів, з Казахстану, чи Росії, скоріше, з астраханських напівпустель, степів, принесло до нас цю пилову чи піщану бурю. Через спеку та сухе повітря вітер зняв, здув верхній пересушений шар, підняв і погнав до нас. Оскільки вітер зараз південно-східний, тобто, з південного сходу, то ця пилова буря, відповідно, прийшла до нас… Найближчим часом вітер залишатиметься з напрямками східним та південно-східним, тому, ситуація може бути без особливих змін», - пояснила ситуацію Діденко.

Скрін, Facebook Наталка Діденко
Скрін, Facebook Наталка Діденко

Вона попередила, що буря може спровокувати проблеми дихання у людей з астмою, алергіями, проблемами із серцем, тому краще перечекати її вдома.

«Ну, й водичку пити чисту, промивати акуратно вдома носа очищеною водою. Береженого Бог береже», - додала синоптик.

Нагадаємо, у Києві "Ніагара" з аварійної труби заливає дорогу.

Як повідомляв портал Знай.uа, пилові бурі і спека до +35: українців терміново попередили про зміну атмосферного фронту.

Також портал Знай.uа писав, що негода накоїла лиха на Прикарпатті, повалені дерева та підтоплені ліфти.