Смерть породіллі після домашніх пологів у Рівному змусила лікарів висловитися з приводу так званих «духовних акушерок» і звинувачень у ЗМІ. Один з таких постів опублікувала Столична лікар Наталія Яремчук.

Вона зазначила, що подібні випадки змушують ЗМІ шукати історії про смерть під час пологів і «лікарів-коновалів», які «знущаються над породіллями і дітьми, як не дотримуються права вагітної на природні пологи, як руками «відкриваються шийки матки», як крапельницями «прискорюються пологи» і як «видавлюють дітей»».

Через це і з'являються «духовні акушерки», що закликають практикувати домашні пологи.

"Колись, дуже давно, коли я була ще лікарем інтерном, привезли вагітну жінку з кровотечею - відшарування плаценти на тлі повного благополуччя.

Чергова акушер-гінеколог всю ніч боролася з кровотечею в операційній. Кров з матки зазвичай витікає, як з відкритого крана. Безперервно. І рятівного вентиля - немає! Є тільки майстерність лікаря, його залізна воля, завзятість і божевільне бажання - врятувати, тому що рятувати - це його робота! Тоді цю жінку врятували, тому що швидка допомога їхала по зустрічній смузі, супроводжувана міліцією і ні секунди дорогоцінного часу втрачено не було», - згадує лікар, додаючи, що порятунок був тільки в майстерності лікаря.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

"Жінку врятували. Про це не розкажуть по телевізору. Як не розкажуть про тисячі щоденних подвигів в операційних і родзалах. Про це навіть не згадають колеги. Це їхня робота", - додає вона, відзначаючи, що та лікар-хірург померла на робочому місці через кілька років - від інфаркту.

"Лікарі знаходяться на першому місці в структурі смертності в молодому віці від серцево-судинних захворювань. Про це теж ніде не напишуть. Навіщо? Робота....», - вважає Яремчук.

"Через 25 років крім телебачення і журналістів, які завжди і в усьому "професійно" розбираються, з'явилися ще експерти-блогери, які вважають, що вони мають право давати оцінку діям лікаря! І найдивовижніше, що їх слухають!!! Виявляється - духовна акушерка, на очах якої стікала кров'ю мати двох дітей - це не зло! Пологи вдома у жінки високого ризику з розвитку кровотечі-це не зло! Пологи онлайн за великі гроші - це не зло, це круто! А що ж тоді - зло? Як завжди - лікарі... Руки геть від моїх колег!",- обурилася вона.

«На фото - я, о шостій ранку, коли привезли двійню з відшаруванням плаценти. Якщо збільшити це фото - у мене сірий колір обличчя і величезні мішки під очима. Про свій тиск писати не буду. І про те, кількість таблеток, які я потім приймала два тижні. Ця ціна порятунку трьох життів. А великих експертів-блогерів запрошую в операційну допомогти мені, всього лише, зняти халат. Але у них навіть це не вийде!

Тому що розв'язати вузли, просочені кров'ю, наманікюреними пальчиками дуже важко, та й запах поту, страху, крові та адреналіну, що забиває будь-яку нішеву парфумерію, витримає не кожен. Хоча тазик, якщо почне нудити - у нас є», - додає медик.

«Я забула багато з особистого життя, багато з трудових подвигів, але я до секунд пам'ятаю всі кровотечі, які були, коли працювала в пологовому будинку. 36 років тому", "А я вже втомився здавати свою кров, одночасно проводячи наркози в екстремальному акушерстві... Руки геть від лікарів!» ,- пишуть в коментарях її колеги.

Нагадаємо, раніше Українка померла від крововтрати після пологів вдома: "акушерка" тільки спостерігала

Як повідомляє портал «Знай.uа» Немовля сповили у фольгу: копи прийняли пологи прямо в метро

Також «Знай.uа " писав, що Киянин прийняв пологи у дружини на задньому сидінні, Залізний чоловік: "тужся, дихай!"